preskoči na sadržaj

Osnovna škola Siniše Glavaševića

Login
KUTAK ZA OSMAŠE

Upis u srednje škole

Kalendar
« Listopad 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Anketa
Za što najviše koristite Internet?

Carnet
Carnet
24.09.2018. 14:45
Objavljen preliminarni program 20. CARNET-ove korisničke konferencije CUC 2018
Objavljen je preliminarni program 20. CARNET-ove korisničke konferencije CUC 2018 koja će se pod nazivom “CUC20: mreža ideja” održati od 21. do 23. studenoga 2018. godine u Konvencijskom centru Šibenik.

19.09.2018. 14:56
U okviru CECIIS-a održan Dan e-Škola
Na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu započela je trodnevna znanstvena konferencija posvećena informacijskim i inteligentnim sustavima - CECIIS 2018.

29.08.2018. 10:24
Webinar za učenike i roditelje: analitike učenja u e-Školama
Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNET organizira webinar na temu sustava za analitike učenja koji je osmišljen u okviru pilot projekta „e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola“.

Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka
MALI JEZIČNI SAVJETI

Zuji, zveči, zvoni, zvuči. Šumi, grmi, tutnji, huči - To je jezik roda moga!

NAŠ YOUTUBE KANAL

Stručni skupovi

Ispis statistike od 13. 10. 2010.

Ukupno: 169354
Danas: 8

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
"STOGODIŠNJICA PRIČA IZ DAVNINA u 2.a i 3.a RAZREDU"
Autor: Ružica Sabo, 30. 11. 2016.

Povodom sto godina bajke "Priča iz davnine" učenici 2.a i 3.a razreda sudjelovali su u projektu pod nazivom "Stogodišnjica Priča iz davnina". Učenici 2.a razreda posjetili su Gradsku knjižnicu Vukovar (ogranak Borovo Naselje), čitali bajku "Bratac Jaglenac i sestrica Rutvica" te se na čajanci upoznali sa samom "Ivanom Brlić - Mažuranić". Njihovi stariji prijatelji, učenici 3.a razreda, čitali su bajku "Šuma Striborova", snimili radijsku emisiju te plesali ples Domaćih.


Obilježavanje „100 dana Priča iz davnine“ učenici 2.a razreda započeli su posjetom Gradskoj knjižnici Vukovar – Ogranak Borovo Naselje, koji je dogovoren još početkom listopada kada su samo željeli obilježiti Mjesec hrvatske knjige s temom „Čitam 100 na sat“. Knjižničarka GKV, gospođa Vlatka Surma Szabo uvela je učenike u svijet bajki Ivane Brlić – Mažuranić i vrlo slikovito prikazala im njezin životopis. U izradi 3D plakata sudjelovali su i učenici, te svojim jesenskim listovima glasovali za, njima najljepšu, bajku koju bi željeli pročitati i obraditi u školi. Najviše glasova osvojila je bajka „Bratac Jaglenac i sestrica Rutvica“. Zadovoljni učenici  vratili su se  u školu obećavši na polasku ljubaznoj domaćici da će je pozvati u goste i pokazati kako su doživjeli ovo djelo.

 

 

 

  

Učenici 2.a razreda sudjeluju u Međunarodnom projektu za poticanje čitanja: „Čitanje ne poznaje granice/Branje ne pozna meja.“ i u projektu na nacionalnoj razini koji provode stručni suradnici – knjižničari i razredni učitelji: „Čitajmo zajedno - čitajmo naglas: čitajmo zaboravljene knjige“ te su iskoristili ovu bajku kako bi im knjižničarka, učiteljica i pripravnice interpretirale bajku čitajući naglas. Učenici su pozorno slušali, izražavali svoje zadovoljstvo, komentirali bitno i dogovorili s učiteljicama zadatke za obradu bajke.

 

 

Zatim je uslijedila "ČAJANKA S IVANOM“. Na samom početku sata stigla nam je u goste, na čajanku, „Ivana Brlić – Mažuranić“. Oduševljeni učenici, bili su puni dojmova, ali i pitanja poznatoj književnici o njezinom životu, kao i o bajkama koje je napisala. Uz čaj i keksiće opušteno su razgovarali i nisu krili svoje  zadovoljstvo što im je u goste stigla tako poznata ličnost. Iz razgovora su zaključili „kako je uvijek dobro činiti dobro, jer dobro se dobrim vraća“. Poznata gošća ispričala je učenicima kako je nastala bajka „Bratac Jaglenac i sestrica Rutvica“, te im pročitala njoj omiljene dijelove iz djela. Uz opušteno druženje i razgovor slijedila je analiza djela – mjesto i vrijeme događaja, likove i njihove osobine, tijek događaja i pouka bajke.

 

  

 

 

   

Slijedilo je, već ranije dogovoreno, stvaranje slikovnice prema utvrđenom tijeku događaja. Svaki učenik je flomasterima u boji naslikao njemu najljepši dio bajke. Nakon odabira najuspješnijih radova dogovorili smo se kako će izgledati naslovnica i kompletna slikovnica.

 

 

 

U opuštenoj atmosferi slijedio je scenski prikaz djela koji se jako svidio našoj gošći „Ivani Brlić – Mažuranić“, te je sa zadovoljstvom zaplesala „Ples šećerne vile“. Prije toga učenici su otplesali tradicijski slavonski dječji ples „Na drvenom konjiću“ glumeći Rutvicu, Jaglenca, Relju i vilu Zatočnicu, koji su naučili na izvannastavnoj aktivnosti Dječje narodne igre. Zaplesali su tada s likovima iz bajke i „Ples šećerne vile“.

 

 

Uz KVIZ znanja na evaluacijskom listiću učenici su pokazali izvrsno stečeno znanje o Ivani Brlić – Mažuranić i o „100 godina Priča iz davnine“, a kako su zadovoljni ovakvim načinom rada, pokazali su svi „smješkom“ na „Knjigomjeru“.

S poznatom gošćom oprostili su se uz pjesmu i još jedanput zaplesali „Ples šećerne vile“, s porukom „Dođite nam opet!“ 

Učenici 3.a razreda također su se priključili projektu "Stogodišnjica Priča iz davnina". U sklopu projekta odlučili su se upoznati s bajkom Šuma Striborova, koja im se jako svidjela. Toliko, da su poneki učenici nakon projekta odlučili pročitati i druge bajke iz zbirke Priče iz davnine.

Budući da su dan prije naučili što je to radijska emisija, odlučili su kroz radijsku emisiju prikazati biografiju Ivane Brlić Mažuranić. Zajednički su osmislili tekst biografije, a sam tekst čitale su učenice Ivana Lučić i Marija Lucija Matić. 

Nakon upoznavanja s bajkom Šuma Striborova i kratkog kviza u kojem su djevojčice i dječaci "odmjerili svoje snage", učenici su dobili zadatak naslikati Šumu Striborovu onako kako ju oni zamišljaju. Bilo je tu puno vrlo lijepih i uspješnih uradaka jer su učenici dali mašti na volju.

Nakon uspješno provedenog sata likovne kulture učenici su se pretvorili u Domaće. S crvenim kapicama i crvenim pomponima u rukama veselo su plesali oko vatre  te u veselom i radosnom ozračju stavili šlag na tortu ovog vrlo uspješnog i plodonosnog projekta.

 

 

 

 

Učiteljice: Ružica Sabo i Andrijana Horvat

Pripravnice: Dragana Žarković i Marina Žulj

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju