preskoči na sadržaj

Osnovna škola Siniše Glavaševića

Login
KUTAK ZA OSMAŠE

Upis u srednje škole

Kalendar
« Prosinac 2017 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Tražilica
Anketa
Za što najviše koristite Internet?

Carnet
Carnet
15.12.2017. 10:14
Dovršena izrada svih 240 scenarija poučavanja
Objavom preostalih 70 scenarija za STEM predmete, Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNet u suradnji s projektnim partnerima dovršila je izradu svih 240 scenarija poučavanja koji su razvijani u sklopu pilot projekta "e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola".

13.12.2017. 15:16
Webinar: SEN pupils in my class – There’s always one more question to be asked
U srijedu, 20. prosinca 2017. godine od 20 do 21 sat Hrvatsko udruženje profesora engleskog jezika u suradnji s CARNetom održat će webinar pod nazivom SEN pupils in my class – There’s always one more question to be asked. 

04.12.2017. 10:31
CARNet domaćin međunarodnog partnerskog sastanka projekta CRISS
U siječnju 2017. godine Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNet priključila se međunarodnom projektu CRISS (Demonstration of a scalable and cost-effective cloud-based digital learning infrastructure through the Certification of digital competences in primary and secondary schools) koji se provodi u okviru programa Europske unije Obzor 2020. 

Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka

MALI JEZIČNI SAVJETI

Zuji, zveči, zvoni, zvuči. Šumi, grmi, tutnji, huči - To je jezik roda moga!

NAŠ YOUTUBE KANAL

Stručni skupovi

45 минута
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Дан жена
Autor: Maja Stojanović, 5. 4. 2016.

Поводом 8. марта – Међународног Дана жена, наше уреднице Адриана Радић (8.б) и Вања Вугдраговић (8.б) позабавиле су се темом настанка и развоја феминизма, те су са нама поделиле своје мишљење на ову тему.


Википедија феминизам дефинише као збир друштвених покрета и идеологија чији је циљ дефинисање, успостављање и брањење једнаких политичких, економских, културалних и социјалних права жена. Залаже се за ослобођење жена од насиља, сексизма и традиционалних женских улога (домаћице, супруге, мајке, сексуалног објекта) и за прихватање жене као целокупне личности. Покрет се такође бори за остварење економске и политичке равноправности жена. Посебно се бави указивањем на постојање опресије у свакодневици, њеном предочавању јавности и третману жртава. Идеја покрета је уједињење жена како би се превазишла дискриминација. У почетку је покрет био ограничен само на жене, да би у каснијим периодима почео да укључује и мушкарце као активисте.

Почеци феминизма везани су за 19. век, пре свега у САД-у. Посебна група феминисткиња које су највише деловале у Великој Британији, али и у САД-у познате су као сифражеткиње. Сифражеткиње су биле нарочито радикалне те су се користиле разним методама како би се избориле за своја и права свих жена широм света.

Жене се већ више од једног века отворено боре да их се сматра једнако добрима као мушкарце. Ипак, многе жене у слабије развијеним земљама сматране су још увек „нижом врстом“. Такође, често у неким земљама девојчице бивају присилно удаване.  

Несигурни мушкарци кажу да жене данас желe да преузму њихове улоге - да буду мушкарци. Не! Ми желимо да се све оне жене које још увек немају право гласа и основна људска права, ослободе и кажу шта мисле, а да зато не буду кажњене.

Никако да се стане на крај лошем и неправедном односу према женама. Зашто?! И жене могу трчати и управљати технологијом. Зашто морамо слушати оне укорењене изразе препуне предрасуда, попут: „Трчиш као цурица“ . Да, цурице смо и поносне јер смо јаке и храбре. Мушка снага и храброст се подразумева, а ми морамо да се доказујемо. Зато је женска снага још вреднија. Жена се сама бори са препрекама које су за њу много веће него за мушкарце.

Важно је да се боримо за правду и против насиља над женама. Жене су одувек биле потлачене, а сада у 21. веку, крајње је време да се ослободимо и кажемо шта мислимо, те да те борбе постане свесна свака жена. Жена више не мора као некада бити домаћица ако она то не жели. Иако постоји отпор да се у нека занимања укључе жене, оне морају да буду упорне. Мушкарци су добродошли готово на свако место, а жена нигде. Зашто не би жена управљала авионом? Не постоји ни један добар одговор на то.

Наша порука мушкарцима и дечацима је: немојте понижавати жене јер оне то ничим нису заслужиле. Жене је потребно и пожељно: ценити, волети, поштовати, сматрати их равноправним и подржавати у њиховој борби против оних који јој ускраћују права.Priloženi dokumenti:
simon.jpg (90.62 KB)


[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju