preskoči na sadržaj

Osnovna škola Siniše Glavaševića

Login
KUTAK ZA OSMAŠE

Upis u srednje škole

Kalendar
« Listopad 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Tražilica
Anketa
Za što najviše koristite Internet?

Carnet
Carnet
24.09.2018. 14:45
Objavljen preliminarni program 20. CARNET-ove korisničke konferencije CUC 2018
Objavljen je preliminarni program 20. CARNET-ove korisničke konferencije CUC 2018 koja će se pod nazivom “CUC20: mreža ideja” održati od 21. do 23. studenoga 2018. godine u Konvencijskom centru Šibenik.

19.09.2018. 14:56
U okviru CECIIS-a održan Dan e-Škola
Na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu započela je trodnevna znanstvena konferencija posvećena informacijskim i inteligentnim sustavima - CECIIS 2018.

29.08.2018. 10:24
Webinar za učenike i roditelje: analitike učenja u e-Školama
Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNET organizira webinar na temu sustava za analitike učenja koji je osmišljen u okviru pilot projekta „e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola“.

Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka
MALI JEZIČNI SAVJETI

Zuji, zveči, zvoni, zvuči. Šumi, grmi, tutnji, huči - To je jezik roda moga!

NAŠ YOUTUBE KANAL

Stručni skupovi

Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
OBILJEŽILI SMO RUJAN I LISTOPAD NA SATIMA HRVATSKOG JEZIKA
Autor: Sanela Kralj, 25. 10. 2012.

SVJETSKI DAN PISMENOSTI - 8.rujna

Cilj je obilježavanja upozoriti na problem nepismenosti koji još uvijek postoji u većem dijelu svijeta. Utemeljio ga je UNESCO davne 1967. kako bi promovirao važnost pismenosti.

Tijekom posljednjeg popisa stanovništva u Hrvatskoj (2001.) pitanje o pismenosti postavljalo se osobama koje se nisu školovale ili su imale završena manje od četiri razreda osnovne škole. Smatralo se da je osoba pismena, ako je izjavila da zna pročitati i napisati neki uobičajeni tekst. Pritom je bilo svejedno na kojem jeziku ili pismu. Bitno je napomenuti kako različiite zemlje imaju različite kriterije definicije nepismenih osoba. Točnije, u nekim državama nepismenima se smatraju oni koji ne znaju čitati ili pisati, a u drugima oni koji ne znaju nijedno od toga.


DAN MIRA – 21.rujna

Međunarodni je dan mira  još 1981. utemeljila Opća skupština u cilju obilježavanja i jačanja ideala mira među svim narodima i državama.

DAN EUROPSKE KULTURNE BAŠTINE – 23.rujna

  

Povod za utemeljenje manifestacije bio je projekt  Otvoreni dani kulturnih spomenika započet u Francuskoj 1984. godine s nakanom da se širokoj publici prikažu spomenici koji joj nisu dostupni tijekom godine. Vijeće Europe preuzelo je osnovnu ideju tog projekta, pridodavši joj zamisao o međusobnom zbližavanju stanovnika starog kontinenta putem boljeg razumijevanja vlastitog prirodnog i kulturnog naslijeđa.
Republika Hrvatska obilježava Dane kulturne baštine od 1995. godine, kada je posavsko selo Krapje proglašeno selom graditeljske baštine.

DJEČJI TJEDAN –od 1. do 7.listopada

  

Dječji je tjedan  tradicionalna godišnja akcija i aktivnost posvećena djeci, a njezini su ciljevi usmjeriti pozornost najšire javnosti na potrebu ostvarivanja prava djeteta i na potrebu provedbe odabranih aktivnosti s djecom i za djecu, organizirati u tim danima posebne i prigodno odabrane igre.

SVJETSKI DAN ZAŠTITE ŽIVOTINJA – 4.listopada

Prvi puta počeo se obilježavati 1931.godine u Firenci, a njegov je cilj bio upozoriti na položaj ugroženih životinja.Udruge za zaštitu životinja globalno obilježavaju taj dan kako bi povećale svijest o problemima istih te potaknule ljude na razmišljanje o tome kako se odnose prema njima.Posjetili smo azil…

SVJETSKI DAN BORBE PROTIV SIROMAŠTVA- 27.listopada

Siromaštvo je termin koji se najčešće koristi za nedostatak osnovnih uvjeta za život. Biti siromašan znači ne imati dovoljno novaca (ili nekih drugih sredstava) za priuštiti si osnovne ljudske potrebe kao što su hrana, piće, dom, itd. Mnogo ljudi u raznim državama diljem svijeta živi u siromaštvu, osobito u nerazvijenim područjima Afrike, Latinske Amerike i Azije.

Učili smo i obilježili povijesni razvoj hrvatskoga jezika…

  

       Hrvatski jezik pripada skupini indoeuropskih jezika, podskupini slavenskih jezika koji čine najsrodniju indoeuropsku podskupinu. Smatra se da su Slaveni  sve do 3. stoljeća poslije Krista govorili jednim jezikom s vrlo malim dijalektalnim razlikama, u znanosti nazvanim slavenskim prajezikom ili praslavenskim jezikom. Ovaj jezik, nažalost, nije sačuvan  ni na  jednom pisanom spomeniku, već se utvrđuje poredbeno-povijesnim proučavanjima.

  

Prisjetili smo se legendi doseljavanja Hrvata na ove prostore, Ćirila i Metoda, jezika i pisama hrvatskog srednjeg vijeka, Bašćanske ploče i inkunabula, hrvatskog narodnog preporoda te Deklaracije i stvaranja neovisnosti RH.

  

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju