2013-11-05 10:11:04

Smuti mu jedan smoothie!

 

 

    Želite li danas lakše dobiti peticu u školi? Da?! Onda pomognite svom mozgu! Opskrbite ga hranjivim tvarima kako bi lakše rješavao probleme. Na primjer, popijte jedan, vitaminima prebogat smoothie!

     U srijedu, 16. listopada na Svjetski dan hrane, mogli ste to učiniti u našoj školi!

     Članovi eko-skupine koja djeluje u okviru naše učeničke zadruge „Dunav“ organizirali su prigodnu degustaciju voća te povrtno-voćnih napitaka, popularno zvanih smoothies koje su sami pripremili.

  

     Unatoč čuđenju koje im se čitalo s lica, većina učenika rado je kušala, pa i popila priređene napitke, a neki su se odlučivali i za repete. Bilo im u zdravlje!

  

    Tema ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana hrane je „Održivi prehrambeni sustavi u svrhu dostupnosti sigurne hrane i nutritivno vrijedne prehrane“.

    Time se željelo ukazati na posljedice koje ima način proizvodnje hrane na zdravlje ljudi, jer na žalost, zbog želje za što većom novčanom dobiti, kvaliteta hrane neprestano se smanjuje. A to trebamo zaustaviti povećanim nadzorom i ispitivanjem hrane u svakom trenutku proizvodnje, sve dok ona konačno ne stigne do našeg tanjura.

    Ponukani time, učenici sedmog razreda koji pohađaju dodatnu nastavu biologije, istražili su problematiku uporabe hrane priređene od genetski modificiranih organizama (GMO) s osvrtom na njeno širenje u Hrvatskoj. Zaključke do kojih su došli iznijeli su u prezentaciji naziva „Ne ćemo GMO!“.

    I, ne zaboravite: FAO - Svjetska zdravstvena organizacija tvrdi da još uvijek u svijetu gladuje oko 870 milijuna ljudi! Budimo zahvalni za ono što mi imamo i pomažimo onima koji nemaju!

    Zahvaljujemo se svim učenicima i djelatnicima škole koji su pomogli u ostvarivanju ovog projekta.

I evo jedan receptić, pa „smoothie-te“ roditeljima:

4 dL vode 2 oguljene banane 1 jabuka (oprana, s korom) 1 kruška (oprana, s korom) 1 oguljena mandarina 6 listova blitve (opranih, bez peteljke) trećina očiščene i oprane brokule

   Namirnice izrezati na veće kriške i dobro usitniti u uspravnom mikseru do guste kaše. Dobar tek!

Napisala: Ankica Strešnjak


Osnovna škola Siniše Glavaševića