2013-10-14 08:17:00

„OD MALENA ZRNA DO KRUHA CRNA“

Uz simbolično blagovanje kruha i ove godine, 11. listopada, obilježili smo u našoj školi Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje. Naš veliki školski hol bio je prava izložba umjetnina izrađenih od brašna, vode i kvasca. Stolovi su bili puni raskošnih plodova i darova zemlje.

Vrijedne ruke našim mama, tata, baka, teta, zajedno sa dječicom ispekli su različite vrste kruščića, kolačića, peciva… Slasni miris kruha ispunio je cijelu školu, a naročito s e to osjetilo iz učionica prvih razreda koji su sa svojim učiteljima mijesili tijesto, ispekli i u slast pojeli svoje kiflice, perece, pletenice i različite maštovite oblike kruščića.

  

  

Naše plodove blagoslovio je pater Vjenceslav Janjić, župnik župe Sv. Josipa Radnika u Borovu naselju. Prigodno je i razgovarao s djecom o važnosti kruha i hrane za nas danas, a potom uz zajedničku molitvu blagoslovio kruh. Djeca su se nakon toga sladila proizvodima koje su donijeli ili sami napravili, a počastili su i prijatelje iz viših razreda.

  

  

  

Treći razredi su cijeli taj tjedan obilježili kao integrirani nastavni tjedan na satima razrednika, hrvatskog jezika, prirode i društva, likovne i glazbene kulture. Razgovarali su o mudrim izrekama: „Dobar kao kruh“, „Zrno po zrno pogača, kamen po kamen palača“, „Tko tebe kamenom, ti njega kruhom“, „Ne traži kruha nad pogačom“ i dr. Čitali su  prigodne tekstove i pjesme i tako izrazili svoju zahvalnost plodovima zemlje.

  

  

  

U okviru svog integriranog nastavnog tjedna učenici 3.a i 3.b razreda posjetili su i pekarnicu „Stjepanović“ u Borovu naselju i izbliza upoznali cijeli proizvodni proces nastajanja kruha i krušnih proizvoda. Na poklon su dobili kiflice koje su u slast pojeli u školi podijelivši ih s prijateljima.

  

Napisala: Josipa Rehak, 7.r.


Osnovna škola Siniše Glavaševića