2016-09-30 13:29:04

Međunarodni dan kave

Umorni ste i ne znate kako se razbudit? Pozovite prijatelje na kavu i uživajte uz topli napitak i druženju s prijateljima.

Kava je piće pripremljeno kuhanjem prženih zrna kave, koja su zapravo sjemenke bobica biljke kave. Biljka kave uzgaja se u više od 70 zemalja, prvenstveno u ekvatorijalnim područjima Amerike, jugoistočnoj Aziji, Indiji i Africi. Dvije najčešće uzgajane vrste kave su visoko cijenjena Arabica, a manje sofisticirana, ali jača i izdržljivija Robusta.

Kava je blago kisela, a zbog kofeina ima stimulativni utjecaj na ljude. Kava je jedno od najpopularnijih pića na svijetu. Može se pripremiti i predstavljeni na različite načine (npr espresso, cappucino, cafe latte, itd). Učinak kave na ljudsko zdravlje predmet je mnogih studija. Većina nedavna istraživanja pokazuje da je umjerena konzumacija kave benigna ili blago koristan kod zdravih odraslih osoba.

Zbog svojih dobrih svojstava i utjecaja na ljude, kava ima i svoj dan. Taj dan se koristi za promicanje poštene razmjene kave izmđeu uzgajivača i otkupljivača kave, te podizanje svijesti o stanju samih uzgajivača kave. Dan kave prvi put se slavio u Japanu 1983. godine, a mnoge zemlje imaju svoje vlastite dane proslave. Ovisno od zemlje do zemlje, dan kave slavi se 12. rujna, 29. rujna i 1. listopada.

Kada dozore, zrna kave su kupe, obrađuju i suše. Zelena (ne pečena) zrna kave jedan su od najtrgovanijih poljoprivrednih proizvoda u svijetu. Zrna se prže na različitim stupnjevima, ovisno o željenom okusu.

Zelena (ne pečena) kava jedna je od najtrgovanijih poljoprivrednih proizvoda u svijetu- to je najvažniji poljoprivredni izvoz i druga po redu najvrednija roba koja se izvozi iz zemalja u razvoju.

Uživajte u ostatku dana uz najdraže piće!

 

 


Osnovna škola Siniše Glavaševića