2019-03-27 10:06:34

"Kućica na vodi"

Poštovani učitelji, cijenjeni roditelji, draga naša djeco! 

Potaknuti dobivenom novčanom potporom za unaprjeđenje rada UZ "Dunav" osmislili smo projekt koji će razveseliti sve nas. Skromno ćemo vam predstaviti u što planiramo utrošiti dobivena sredstva Zaklade "Novo Sutra", a pojedinosti izložiti na sastanku o kojemu ćete biti pravovremeno obaviješteni.

            

     Naime, zadrugari su dinamično započeli ovu školsku godinu, a aktivnosti i dalje traju, i traju, što nas zaista veseli. Naš tim "Grad- to smo mi" čine: Nora, Jan, Nikola, Ana, Marin, mama i tata Kumar te nezamjenjivi Branko.

   

     Razgovarajući, crpeći raznovrsne ideje i moguća rješenja, pitanje nam se samo nametnulo: kako poboljšati svakodnevni školski život za svu djecu i djelatnike škole, a nastavni proces te kreativne radionice učiniti kvalitetnijima i zabavnijima? Došli smo do zaključka-potreban nam je odgovarajući prostor za rad. Ideju smo jednoglasno prigrlili te ju timski razradili inspirirani Dunavom kao najsnažnijim prirodnim bogatstvom kojemu smo s divljenjem i poštovanjem posvećeni svakim djelićem svoga života. Zaokupljeni rijekom, koja nas spaja od izvora do ušća, odlučili smo u sigurnom okružju škole osmisliti našu višenamjensku „kućicu na vodi“ u kojoj bismo konstruktivno provodili vrijeme na kreativnim radionicama učeničke zadruge. Ravnateljici škole zahvaljujemo na nesebičnoj potpori i ukazanome povjerenju.  

      

    Želimo svakom djetetu omogućiti pozitivno ozračje kako bi se u novome prostoru, kao i u cijeloj našoj školi, osjećalo lijepo, sigurno i zaštićeno. Od ranoga proljeća do kasne jeseni vjerno bi nam služila, a i mi bismo joj s puno veselja uzvratili čuvanjem, održavanjem, uljepšavanjem, sadnjom začinskoga bilja te brojnim drugim aktivnostima u kojima bi sudjelovali svi voditelji kreativnih družina sa svojim malim čudima ( likovnjaci, ekolozi, modelari, keramičari, lutkari, literarna i dramska družina te mnogi drugi ).

   

      

     Zbog toga je ideja „kućice na vodi" u školskome dvorištu prihvaćena s velikim oduševljenjem. Pokušat ćemo sa svima vama podijeliti tu iskrenu dječju radost te zajedničkim radom, uz pomoć šire društvene zajednice i dobrih ljudi, zamišljeno provesti u djelo.

    

     U stvaranju naše male oaze vjerujemo kako će se rado odazvati, uz djecu, roditelje, nastavnike i domara, brojni ljudi iz susjedstva koji će svojim idejama, alatom i znanjem obogatiti naš prostor te nas podučiti potrebnim vještinama. Osim navedenog, na ovom primjeru zajednički ćemo učiti kako se planiraju, osmišljavaju i izvode takvi nacrti i radovi ( djeca, roditelji, nastavnici, projektanti ), ali i koje sve dozvole trebamo ishodovati kako bi sve bilo obavljeno i u skladu sa zahtjevima Dunava, propisima našega Grada i Županije.

       

      Čitav objekt zamišljen je kao jednostavna građevinska konstrukcija smještena u školskom dvorištu na improviziranom pješčanom sprudu. Po ovom predlošku, iako se radi o jednostavnoj građevinskoj konstrukciji, stručni nacrt i proračune te sat predavanja djeci, roditeljima i nastavnicima, izvršio bi jedan od ovlaštenih projektnih ureda iz Vukovara, ukoliko bude bilo moguće, te bi djeca na taj način usvajala znanja i vještine nužne za život.

   

Po izrađenom nacrtu, stručno predavanje djeci, nastavnicima i roditeljima iz područja potrebnih dozvola izvršit će, također po potrebi, stručne službe za prostorno uređenje Grada Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije. Radove bi izvodili nastavnici, roditelji i djeca uz pomoć ovlaštenog izvođača i nadzor projektanta, ukoliko za ovakav zahvat bude bilo potrebno više od onoga na što smo spremni i stručni. Djeca će se, zajedno sa svojim roditeljima, nastavnicima i stručnjacima, učiti timskome radu i praktičnim vještinama te se kreativnim radom pripremati za život.

Dragi učitelji, djeco, dragi roditelji,
uključite se svojim idejama u izgradnju naše „kućice na vodi“ kako bismo što prije započeli s aktivnostima. Ukoliko možete i želite pomoći u razradi ovoga projekta, javite se, svaka pomoć nam je dobrodošla.


UZ "Dunav" ( nast. Ivana Skender Oršolić )


Osnovna škola Siniše Glavaševića