2020-02-05 09:55:34

SIGURNOST NA INTERNETU

Međunarodni dan sigurnijeg interneta obilježava se 5. veljače svake godine. 

Petaši su odlučili prisjetiti se pravila ponašanja na internetu, razgovarati o privatnosti i postavljanju osobnih podataka na mreži. Na zajedničkom dvosatu iz hrvatskog jezika i informatike (učiteljice M.Stjepanović i J.Marić) izmjenjivali su iskustva o upisivanju sigurnih i jakih lozinki, pisali e -pisma školskoj pedagoginji te putem zanimljive računalne igre Pacman u labirintu internetske sigurnosti ponovili sve ključne pojmove vezane uz sigurnost na internetu.

Naši učenici jako dobro znaju koliko je važan pristup mreži sa sigurnom i jakom lozinkom te da ne smiju otvarati elektroničku poštu nepoznatih ili sumnjivih osoba, kao i da nikome ne daju svoje lozinke (osim roditeljima).

Razgovarali smo o tome što surfaju petaši, odn. pretražuju na mreži, je li znaju ispuniti on - line obrazac i kupuju li proizvode preko interneta. U zadanom e-pismu pisali su svoje prijedloge  o sprječavanju elektroničkog nasilja među učenicima.

Naučili su nove pojmove:

1.PHISHING - žrtva se prijavljuje svojim osobnim podatcima na lažni servis

2. GROOMING - lažno predstavljanje i uspostavljanje povjerenja između djeteta i odrasle osobe sa ciljem iskorištavanja maloljetnika.

Zaključili su da svaki oblik elektroničkog vršnjačkog nasilja trebaju prijaviti bilo kojoj osobi u koju imaju povjerenja (roditelj, skrbnik, učitelj, školski pedagog). 

                

                                 Tekst i fotografije: Maja Stjepanović, prof.

Naša igra o sigurnosti na internetu dostupna je na: https://wordwall.net/hr/resource/789774

 


Osnovna škola Siniše Glavaševića