2013-10-01 09:17:14

КРШТЕЊЕМ ПОСТАЈЕМО ЧЛАНОВИ ЛИТУРГИЈСКЕ ЗАЈЕДНИЦЕ И СТАНОВНИЦИ БУДУЋЕГ БОЖЈЕГ ЦАРСТВА

 

„Ви који се у Христа крстисте, у Христа се обукосте.

 

    Црква Христов добила је још једног  новог       члана у личности Саре Атлагић, ученице 4. ц     разреда. 

    У недељу 29.08.2013 год. Сара је                  приступила св.Тајни Крштења и            Миропомазања, исповедивши веру кроз  „Символ Вере“  заузела је  своје место у    будућем Царству Божијем.

 

„Ви који се у Христа крстисте, у Христа се обукосте.

„Још се молимо милост , живот, мир, здравље и спасење

новокрстене рабе Божије Саре…“

 

Да би смо и ми дошли у заједницу с Богом и тако постали бесмртне личности,  потребно је да остваримо заједницу са Христом. Зато што је Господ Исус Христос пројава Бога у свет. Мимо Христа нико не може остварити заједницу с Богом. Ко не оствари заједницу с Богом не може живети вечно. То може да учини сваки човек ако постане члан Литургијске заједнице.Да би човек постао члан Цркве, потребно је, најпре, да човек то слободно жели. Са слободом обично иде и вера човека у то да се у Цркви остварује заједница са самим Богом, а самим тим и вечни живот. Да би веровао и постао члан Литургије, човек тражи да има и неке доказе о томе да се у Цркви заиста постиже ослобођење од смрти. Због тога су хришћани одувек објашњавали своју веру. Тим објашњењем желели су да убеде друге људе да се учешћем у Литургији, тј. у Цркви човек и природа ослобађају од смрти.

Шта је, поред вере и објашњења, још потребно човеку да би постао члан Литургије тј. Цркве? То је  наравно, крштење, али шта је крштење? 

Крштење се обавља трикратним погружењем човека у освећену воду у име Свете Тројице: Оца, Сина и Светог Духа. Кроз крштење новокрштени символично умире са Христом и васкрсава с Њим за нови живот. Посредством Св. Духа који се даје кроз миропомазање човек се сједињује са Сином Божјим и постаје и сам Христос,  син Божји. Јер реч ,,Христос,, значи помазаник Духом Светим. Духом Светим човек остварује заједницу са Сином Божјим и постаје син Бога Оца. Слично оваплоћењу Сина Божјег када је Син Божји посредством Св. Духа постао човек, Исус Христос.  Кроз крштење и миропомазање новокрштени улази у Литургијску заједницу и постаје њен члан. Тачније, Дух Свети својом делатношћу сједињује многе људе са Христом и гради литургијску заједницу која је, иако су многи чланови, један Христос јер сви се сједињују са једним и истим Христом. На овај начин човек постаје посредством Св. Духа члан будућег Царства Божјег и син Божји.


Osnovna škola Siniše Glavaševića